Penetralia. Най-интимното в творчеството на петима автори във визуалното изкуство

Penetralia. Най-интимното в творчеството на петима автори във визуалното изкуство

Или – какво видяхме сред няколко помещения в едно културно пространство за изкуство в София – студио Кооперация на Арт Резиденцията World of Co.

На 29 ноември т. г. българската публика се срещна с трима чуждестранни и двама български автори в областта на визуалното и изящното изкуство. Това са имената на: Йохана Траянова (фотография, България), Гергана Николова (живопис, България), Александра Коршун (фотография, Полша), Алисън Лонг (визуално изкуство, Канада), Юан Нос (дизайн и фотография, Тайван).

Всяка от авторките представи света си и неговите съкровения чрез оригинален визуален подход.

В образа на Йохана Траянова видяхме фотографската инсталация от три мечтания. Експерименталният проект „За какво мечтаеш“ повежда персонажите си в бъдещето – онова, което разказва за голямото, за красивото, за вдъхновенията и за любовта към живота и себе си. Всеки от тях влиза в проекта чрез свободата на избор на участници, форми и цветове. Всеки от тях се впуска в разширенията на своята мечта.

 

Гергана Николова участва с живописната си серия „Горгойли“, където гротескните образи на горгойлите (които в миналото са имали предназначение за оттичане на дъждовна вода от покрива на сградите) изобразяват всички душевни състояния, които градът е в състояние да изживее – спокойствие, безразличие, ужас, страх.

 

Полското участие в образа на Александра Коршун беше представено чрез проекта „Обичай ме“ – призив на пожелана любов след отхвърляне, след страдание. „Обичай ме“ е  късометражен филм, заснет с участието на жени, различни по възраст и националност, всяка от които осъзнаваща порива си за любов по свой начин. Проектът задава някои големи въпроси като: как изразяваме себе си и нуждата си да бъдем обичани, какво изживяваме когато трябва да заявим ОБИЧАЙ МЕ и „кой е истинският получател на двете: думите и желанието ОБИЧАЙ МЕ? А ако самите ние сме истинските получатели на този зов за любов?“ (Александра Коршун), но може би от себе си.. или от кого?


Александра Коршун (от дясно на снимката)

Алисън Лонг. Приказно съчетание от куклен театър и колаж в историята на едно момиче. Историята на няколко истории, на няколко спомена и изживявания разгръща въпросите: за огъня като антитеза на тъмнината, за пълното отдаване на едното, за търсенето на себе си и достигането на ново аз, което някога ще бъде ли отново същото?

 

„Взаимното тълкуване“ на Юан Нос е изследване върху темата за междукултурните разбирания и езиковото влияние върху тях, за това как историите се възприемат и интерпретират от хората. Своят проект Юан Нос представя фотографиите си в директна комуникация с текстове, написани от приятел именно по тях, по световете, които фотографиите на Нос представят.

 

Изложбата е част от ежемесечните представяния на различни творци, както български, така и чуждестранни, в студиото на World of Co на резидентните артисти.

 

Автор: Зорница Сепетчиева

Originally posted on 30.11.2017 @ 20:12

Коментари

One thought on “Penetralia. Най-интимното в творчеството на петима автори във визуалното изкуство”

напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.