Шевица/ Shevitza – съвременна перспектива в българската народна орнаментика

Те са Гергана и Петър – графичен дизайнер и икономист и са създателите на българския бранд Шевица.

Гергана е авторът на много от моделите. Тя вдъхва нов живот на автентични български мотиви от цялата страна като сканира и дигитализира моделите, след което ги отпечатва въру мек сатенен шифон или от тях създава топли и дълги шалове за зимата.

Освен шаловете, сред техните продукти има и одеала за малки и големи, отново в осъвременени варианти на българския фолклорен стил.

А също и играта „Направи Шевица“. Тази игра е вдъхновена от проекта на китайския дизайнер Yafei Wang и се основава върху поставяне на различни модели от хартия един върху друг до създаването на собствена шевица. Интересното е, че в тази игра няма правилно или грешно, а всеки модел, до който достигнете прилича на шевица и затова тази игра може да има множество вариации до достигане на вътрешното удовлетворение.

Този проект за новото „автентично българско“ се реализира, както и всеки друг успешно реализиран проект – благодарение на много труд и усилие, централизирани в една ясно поставена идея, която има за цел да върне българския фолклор в ежедневието по един натурален за съвремието начин.

Техният сайт – тук и страница във Facebook.

Originally posted on януари 6, 2020 @ 8:00 pm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *