Мартениците „Калински“

Всяка година около месец преди датата 1. март всеки българин започва да среща на различни места по улиците, по павильончета, арт-магазини и малки галерии, а също и в големите вериги магазини, изработки в преобладаващите „мартенски“ цветове – бяло и червен, нашите любими мартеници. Едва ли има човек в България, който е роден тук и никога не е слагал мартеница. За какво ли я носим обаче – мартениците се изработват в именно тези цветове, тъй като всеки от тях носи своята символика, така червеното означава кръвта и следователно живота, а бялото се свързва с чистотата и радостта от живота.

Сред многобройните мартеници срещаме голямо разнообразие от съчетания на традиционните цветове със съвременните вкусове и предпочитания. От всички тях обаче най-високо ценена е мартеницата, която е ръчно изработена, а особено естетически издържаната ръчна изработка с подбрани и качествени материали, за каквато определено смятаме мартеницата на „Калински“, за кратко, иначе казано – сестрите Калина и Петя плюс главният занаятчия в почивка – баба Калинка 🙂

Разглеждайки мартениците на екип „Калински“ забелязваме във всеки ход творческия подход, защото за тях това не е просто работа, а истинско удоволствие. Всъщност освен мартеници Калински правят още бижута от естествени камъни, а на техния сайт може да откриете още как сами можете да направите свое бижу, домашна козметика или.. масичка за диван, а също може да се информирате за значението на естествените камъни.

И понеже няма как да пропуснем нещо красиво, стойностно и още повече ръчно изработено, бързаме да споделим техните творения с вас..

Автор: Зорница Сепетчиева

Originally posted on февруари 12, 2018 @ 6:43 pm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *