«Мартениците» — бутик на ръчноизработени сувенири и аксесоари

Празникът на Баба Марта е един от поводите на българския пазар да излязат много творци с различна професионална насоченост, но всички те обединени от идеята за съзиданието и продължаването на една творческа традиция за България. Към се присъединяват и те —Мартениците.

Може би за първи път ви се случва да чуете думата «бутик» в комбинация с «мартеница», но такива находки са безценни за страната ни и за наша радост се срещат все по-често. Това е място, създадено с любов към традициите и с разбиране към това, че народното изкуство е една от слепващите обществото ни съставки.

Тези майсторски изработки се отличават силно от масово прозиведените в Китай мартенички по изключително българския си характер. Някои от сувенирните мартеници представят композиции на български хора, автентична българска мома или мотива на надиграването между момата и момъка, така познат от българската фолклорна традиция. 

Сред мартеничките в бутика ще намерите Пижо и Пенда, щъркели и копринени цветя, танцуващи момиченца и Черен Петър, футболисти, гривни от истинско дърво, кожа и мъниста, скиори, и много други традиционни и нетрадиционни изпълнения на българската мартеница.

Автор: Зорница Сепетчиева

Originally posted on 27 февраля, 2018 @ 5:31 пп

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *