Дамян Дамянов – глътка свеж въздух в книжния дизайн

Дамян Дамянов. Име, което свързваме с поезия, лирика.. но тук, говорим, не за поета, а за човек с огромно въображение и креативност в изразяването си като художник. Говорим за илюстратора, който вдъхва нов живот на книгите, благодарение на който на българския пазар вече може да се види богато илюстрираното издание на вечната приказка за „Малкият принц“ и много други.

Когато започнахме да виждаме българските книжни издания с корици, сътворени с характер, със страст, корици, които твърдят, че това между тях има стойност.. стойност на изкуство, тогава си дадохме сметка, че това е сериозна работа и че въпреки големия застой на креативността в този бранш в страната, се е появил човек с хъс, желание, въображение, който претворява освен кориците, страниците на книгите.

Негово е и забележителното, създадено чрез подходите на калиграфията и съвсем минималистично, лого на литературния клуб „Перото“.

Дамян Дамянов е роден в Сливен през 1982, през 2006 завършва НХА в специалност „Плакат и визуална комуникация“. Проектите му са предимно в областта на книжния дизайн. Той е носител на Националната награда за принос в книгоиздаването за деца „Константин Константинов“, в раздел „Илюстрация“ за 2017 г., а през тази година получава и две номинации за наградата „Христо Г. Данов“, в категория „Изкуство на книгата“ и категория „Издание за деца“.

Освен работата си като основен художник на издателството Сиела, Д. Дамянов от 2007 до 2015 е асистент в НХА, а от 2016 в НБУ в катедрата „Плакат и визуална комуникация“.

Той също така има собствен реализиран проект книгата за оцветяване „Нарисувай ми овца“.

Всичко от него тук

Originally posted on януари 5, 2020 @ 7:25 am

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *