​Бояна Петкова – акварелна душевност

Бояна Петкова е български художник, акварелист със собствен стил на изразяване. На фона на съвременните течения тя се откроява с нежност и поетичност в картините си. Наблюдавайки творбите ѝ се сещаме за друг български автор с подобен стил, за който вече писахме на страницата на сайта – Калина Тонева. Разбира се колкото прилики, толкова и разлики и това ги прави именно толкова интересни за българската публика, но и не само. Картини на Бояна Петкова са изложени в галерия в Португалия (част от експозицията „Moving walls“, Porto).

Нейни картини сме виждали често и в София, в галерия Абсент. Нейните творби минават през отнесеността на четката и очертанията до реалността с дъх на романтизъм. Те са характерни с пространствена си неточност, което ги прави все по-интересни и стимулиращи за наблюдаващите ги.

Вдъхновява се от музиката, от поезията на ежедневието във всеки негов момент. С изключителна деликатност Бояна Петкова изобразява емоции и състояния. Най-често те се намират пристан в образите на деца, младежи, майки, българки с носии, а понякога и в някой замечтан пейзаж.

Б. Петкова рисува една отнесена реалност във време на мечтания, на нежност и на вдъхновения, един идеален вътрешен свят, концентриран върху строго личното. В същото време тази привидна отнесеност е възнесена в нещо изключително конкретно – нещо, което човек лесно припознава като собствената си реалност.

Какво са дъждът и есента, какво са настроенията, как изглежда един ангел, кои са очертанията на летните ни месеци и коя е Незабравка? Как изглежда българското отразено чрез душевността на акварелиста Бояна Петкова?

Открийте отговорите в следващите картини:

Нейната творческа страница във Facebook: Бояна Петкова

Originally posted on септември 5, 2017 @ 7:10 pm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *