​3 i n S p i r i t – духът на съвременната българска фотография

3 i n S p i r i t е творческият псевдоним на фотографа Стефан Н. Щерев, чийто потенциал се разгръща чрез него.

Стефан Щерев не е фотограф по образование, по-важно – той е фотограф по душа.

Към неговите кадри го води единствено усетът към красивото, към интересното, интиуцията за конкретния момент.

Стефан Н. Щерев е човек на пътуването, на хората и на света. В неговите фотографии се откриват множество насоки, но стилът му си остава неподправен и непроменим, лесно разпознаваем и отличим. В неговото творчество може да се видят портрети, снимки на хора хванати в случайни и непринудени моменти, живописни пейзажи, градски картини, включително и индустриални. Макар и много много различни всички те са събрани от една обща и оригинална гледна точка за света – красивото навсякъде, спокойствието и действителността на един конкретен момент.

3 i n S p i r i t участва в изложби и различни културни мероприятия като едно от последните е Neo Dervish – танцово-визуален спектакъл, който представя авторски прочит на мистичния танц и философията на дервишите. Той притежава интересна перспектива и собствена визия за света. В снимките си често дава поглед „над“ нещата, което е и една от особеностите на творчеството му. Този поглед резонира с усещането за цялост, за простота в красотата, за единство с природата, със заобикалящото ни.

Живописните гледки на пейзажната му фотография смайват с цветове, уединение, покой, оригиналност. С право можем да го наречем художник на вдъхновената реалност, неговите „картини“ създават усещане за цялост – както в голямото, така и в малкото, както в живописните пейзажи, така и в минималистичните детайли.

Неговата визия е на цялостност и на завършеност, на един подходящ свят, на един дори не идеален, но напълно достатъчен в баланса си между „черното“ и „бялото“ свят. Сякаш светът е тук, сега и точно такъв, от какъвто се нуждаем той да бъде. А вероятно е точно така, светът сега е точно това, от което се нуждаем, а всичко останало опира до личната гледна точка.

Творчеството на Стефан Н. Щерев вижте на страницата му във Facebook З i n S p i r i t и на неговия сайт.

Автор: Зорница Сепетчиева

Originally posted on януари 1, 2020 @ 6:05 am

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *