Галерия “Лоранъ”

Опирайки се на традицията и спомена за миналото и тези преди нас, ние избрахме за show more

Опирайки се на традицията и спомена за миналото и тези преди нас, ние избрахме за свое име псевдонима „Лоранъ“, с който в началото на миналия век се е подписвал известният български художник Цанко Лавренов (1896 – 1978). Благодарение на широко скроения си светоглед, големите български интелектуалци от неговото поколение са живяли и са творили със съзнание за родното, като част от общото европейско наследство.

Домът ни се намира в партера на къщата на знаменитата копривщенска фамилия на възрожденеца Хаджи Найден Калъчев, съградил през 1813 г. Калъчевия мост в Копривщица, станал известен десетилетия по-късно като Моста на първата пушка. Неговите следовници Петър и Поликсена Калъчеви построяват през 1912 г. и къщата на ъгъла на „Оборище” и „Васил Априлов”, която се оказа след дълго търсене най-подходящото място за нашата галерия.
Така с усещането, че срещаме историите на два големи български рода, водени от името на патрона ни Цанко Лавренов и неговия псевдоним „Лоранъ” избран за име на галерията и наша запазена марка, оставаме с надеждата за успешна и плодовита работа в името на изкуството и развиването на пазара му у нас и по света.

This business has no offers to display.

Create your rate

No ratings to display.

send us a message

    [recaptcha id:ko class:ko]