Златната ябълка – анимацията, която даде нов живот на българския фолклор

 

„Златната ябълка“ е една златна история за възраждането на българското анимационно кино..

Ако още не сте чували за него – това е той (!) – първият български анимационен сериал на фолклорна тематика. Основан върху славянската митология и българския фолклор „Златната ябълка“ се превръща в символ на новото българско кино – съвременно в своите рисунки и техники на работа и самобитно по своята история.

Сюжетната линия на сериала се развива около героите – горски духове и хора – в с. Кукерово, което е заобиколено от мистичната Кубер планина – там, на всеки сто години пада комета, а на нейното място пораства дърво с една златна ябълка, която има силата да изпълнява желания… 

Зад проекта стои  българското Studio Zmei, а в екипа по създаването на сериала работят талантливите българи: Димитър Петров (арт и изпълнителен директор), Теодора Филипова (технически директор), Станислав Цветков (главен аниматор), Марта Андреева, Магдалина Дианова, Борис Стоянов, Момчил Степанов, Румена Златкова, Ирена Първанова, Габриела Динева, Елена Рапонджиева (продуцент) и др.

Идеята по създаването на именно тази анимация идва на Димитър Петров, който се отказва от блестящата си кариера в Cartoon Network във Великобритания, за да се прибере в България и заедно с целия си натрупан опит, познания и умения в създаването на анимирани филми и заедно с Елена Рапонджиева, да постави началото на възраждането на българското анимационно кино.

Проектът стартира през 2014 година, като през ноември 2015 вече видяхме първото видео към анимацията, нейния трейлър:

 

А година по-късно видяхме и първата част от пилотния епизод на сериала, който изглежда внушително – рисунки, музика, гласове, всичко е точно на място и точно както искаме да го видим! 

 

„Златната ябълка“ се появява благодарение на кроуфъндинг сайтове като Kickstarter и Indiegogo, както и благодарение на чуждестранни инвестиции. Понеже до момента българската държава не е изявила намерение за подкрепа на проекта чрез финансиране, което е необходимо, разбира се, по много причини, като заплащане на неспирния труд и старание на аниматорите, музикантите и всички , които работят по организацията на проекта, наем на студио, зали и др., където да се изпълняват работните процеси, всеки, който има желание може да извърши това чрез този линк.

 

Автор: Зорница Сепетчиева

Originally posted on февруари 15, 2018 @ 6:00 pm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *