Виктор Ковалев (Ковальов) – акварелните тонове на живота

Част от природата на човека се корени в неговата артистичност и самоизразяване. И творецът е човек, който отразява и пресъздава света в творчество си. Често личността на му е разностранна, има необходимостта да се прояви не само в една сфера, а в различни посоки и се оказва във всяка еднакво добра.  Това откриваме у белоруският акварелист, илюстратор, дизайнер, музикант и творец – Виктор Ковалев.

Като художник акварелист той твори в изключително разнообразие от мотиви, като за целта използва не само традиционните хартия и платно, а също и камъни, като ги превръща в незаменими в красотата си подаръци и минималистични произведения на изкуството.

Виктор Ковалев е роден и израснал в Минск. На 18-годишна възраст заминава да учи в Москва в училище за декоратори и специалисти по реклама. По-късно получава филологическо образование в Московския педагогически университет, където учи и аспирантура в катедра „Детска психология“.

По-късно прекарва дълги години в Перу.

Настоящето си художникът фокусира предимно върху сериозна и задълбочена работа по илюстрации и акварел, за които черпи вдъхновение от българските земи. Въпреки  белоруските си корени, руското си образование и прекараните години в Перу, от 2011г Виктор Ковалев се установява в родния град на съпругата си – София. Тук той създава голяма част от последните си картини, които с гордост можете закачите в дома си или да поставите тази глътка свежест, нежност и спокойствие на работното си място.

От най-ранно детство художника се е увличал от изкуството, но го е възприемал само като хоби и средство за самоизразяване. В последствие обаче, независимо от това, че е живял в различни градове и държави и е работил е в различни области, изобразителното изкуство остава винаги най-постоянната и плодотворна негова дейност.

В картините на художника Виктор Ковалев се отразяват мотивите и атмосферата на онези места, които са оставили ярък отпечатък върху чувството му за красота – това са природата на Беларус и Русия. Пейзажите му излъчват спокойствие и лека носталгия по природата, с която съвременният градски човек не успява толкова често да бъде сам.

Акварелът става любим способ на художника, тъй като, както никоя друга боя, е в състояние да предаде усещането за прозрачната чистота на природата. Но най -вече техниката на акварела е ценна за него, защото винаги съдържа елемент на изненада. Повечето акварелисти рядко рисуват подробна скица и най-често творческият процес се оказва едновременно експеримент и вълнуващо приключение с неочакван резултат.

Освен акварели, Виктор Ковалев рисува много илюстрации за книги, списания, презентации и уеб проекти, които през последните десетилетия създава главно дигитално.

Впускайки се в света на художника Виктор Ковалев, човек се среща с доброта, умиротвореност и хармония, създаващи онова усещане, което всеки от нас познава и което се стреми да постига по един или друг начин в живота си.

Съзерцавайки картините му тези усещания нарастват все повече и повече като създават около себе си пространство на същина, на настояще и истинско душевно разцъфтяване. Изключителната дълбочината на погледа му насища всяка картина с детайли и въображение, което позволява едновременно да се наслаждаваш и мечтаеш докато си там, пред чистота на образите.

Вижте повече на сайта на художника victorkovalev.art и на страницата му във Фейсбук

Юлиана Мандажиева
Зорница Сепетчиева

Originally posted on септември 7, 2021 @ 7:26 am

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *