Сурва 2018 – за една добра година се погрижиха рекорден брой кукери в Перник

„Сурва“ е международният фестивал на борците със злите сили – кукерите. Той се организира ежегодно в Перник и е най-големият не само за страната, но и за Балканите. Той също така е и един от силно разпространените, съхранени до днес сред българските земи, народни обичаи. Чрез изпълняването на фестивалната кукерска игра до нас достига ергенската обредност от българските фолклорни традиции. Освен мъже обаче, в съвременните кукерски игри, облечени в страшни маски и костюми, участват още жени и деца, които заедно с мъжете плашат злите сили и студа и приветстват една добра и плодородна година, извършвайки символично действията оране, сеитба и др. В костюма на всеки кукер освен маските на различни зверове, се виждат големите звънци или чанове, които с могъщия звън прогонват злините наоколо, затова колкото повече и по-големи са чановете, толкова по-добре. А заедно с кукерите се движат типични фолклорни лица и персонажи – бабата, дядото, бирникът, попът, царят и др. 

В игрите на Сурва, в 2018 година участваха 105 български и 17 чуждестранни групи, общо ок. 7400 души, което е с 500 повече от кукерите, представили своите костюми на карнавала през януари 2017 г. Както се очакваше, освен огромният брой участници, посетителите на фестивала бяха също много и от цялата страна, но и от чужбина. Огромни тълпи се събираха около страните на площада, за да видят впечатляващите кукерски костюми.

В началото на представянето си всяка група сурвакари повежда своето хоро, с което поздравява хората дошли на фестивала, а попът поръсва със светена вода за здраве на дошлите и на тях самите. Всеки от отборите тръгва от единия край на централния площад в града, където дефилира до другия му край, представяйки  костюмите и хората си. А накрая се включва в кукерския обреден „спектакъл“ на борба със злите духове. Като част от представянето на участниците в Сурва – кукери и сурвакари – се организират състезания между отборите, както и различни игри, обредни действия и хора и на третия ден от Сурва се решава кой е победител.

Като допълнение на фестивала бяха представени кукерски работилници, българска народна кухня, а много творци представяха своите ръчно-изработени кукерски маски, магнити и кукли.

 

bty

 

Автор: Зорница Сепетчиева

Снимки: Зорница Сепетчиева

Източници: wikipedia, news.bg

Originally posted on януари 30, 2018 @ 12:09 am

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *